Producenci
O firmie

O nas i sile lokalnych produktów...

Przy naszych sadach w Goleńsku k/Łowicza uruchomiliśmy niewielką tłocznię, która receptury czerpie z lokalnych tradycji i kultury rolnictwa Księstwa Łowickiego, którego historia sięga 1136 roku.
Oprócz tradycyjnej produkcji konwencjonalnej mamy również certyfikat ekologiczny.

Zaczęło się od rodzinnych sadów i przydomowej tłoczni soków owocowych

Następnie zaczęliśmy rozszerzać asortyment w kierunku smacznych i naturalnych receptur inspirowanych kulturą i tradycjami rolnictwa Księstwa Łowickiego, dzięki którym łatwo wzmacniamy odporność i siły organizmu.

Sprzedaż obecnie prowadzimy detalicznie oraz hurtowo poprzez sklep internetowy oraz bezpośrednio z Tłoczni w Goleńsku, jak również uruchomiliśmy delikatesy w Płocku przy ul. Królewieckiej 18, gdzie oprócz soków mamy duży wybór kiszonek, serów kozich, serów ślesińskich, wędlin z NIEWIESCINA, powideł, miodów, a także przypraw i innych naturalnych produktów.

Nasza prozdrowotna receptura, czyli to co nas wyróżnia:

SEKRET, jak zawsze tkwi w starannej pracy każdego dnia, a opisuje go nazwa naszych produktów:
"ŁOWICKIE TŁOCZONE WARZYWA KISZONE", a mianowicie:
(1) ŁOWICKIE, bo lokalnie, czyli zdrowiej, gdyż zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą;
(2) TŁOCZONE, ponieważ tylko bezpośrednie, staranne tłoczenie soku 100% NFC ("not from concentrate", czyli "nie z koncentratu") pozwala wycisnąć pełnię zdrowia;
(3) WARZYWA - tylko lokalne surowce uprawiane bez pestycydów i chemicznych środków;
(4) KISZONE - tylko naturalne KISZENIE według domowych receptur, bez sztucznie, przemysłowo przyspieszanego ZAKWASZANIA.

Co nas wyróżnia?

Tylko dzięki bezpośredniemu tłoczeniu kiszonych warzyw uzyskujemy 100% sok NFC ("not from concentrate "/ "nie z koncentratu"). 
Podkreślamy to, gdyż jest to przewaga tłoczonego soku nad samym zakwasem zlanym z kiszonki.
Sok tłoczony to inaczej warzywa w płynie. Przyswajany jest nawet 17x szybciej niż surowe warzywa i w 15 minut przyswajamy nawet 96% witamin, a z surowych warzyw tylko 18%.

Dlatego jesteśmy „Zakiszeni.pl na punkcie warzyw!"

Nasze produkty zawierają wszystko co najcenniejsze w naturalnej kiszonce.
Jest to podwójna moc najlepszej, lokalnej kiszonki...

Coraz więcej osób rozumie i ceni ogólnoświatowy trend Locavore, który pokazuje, że trzeba wrócić do krajowych, lokalnych produktów, gdzie kupując od lokalnych producentów wpływamy na swoje zdrowie, ekonomię oraz środowisko naturalne. 

Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej...

ponieważ zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą. Zanim zagraniczne produkty pojawią się na półkach sklepowych muszą przebyć długą drogę i swoje przeleżeć w kontenerach, a to często wpływa na ilość witamin i minerałów.
Już nie mówiąc o dodawanych konserwantach...


Dzięki kupowaniu u krajowych producentów wybieramy produkty, które natura wybrała jako najlepsze dla naszych potrzeb żywieniowych, zdrowotnych i uwzględniających nasze warunki klimatyczne.

Znaki poziomo - koszysci picia łowickiech sokow z kiszonych warzyw

Ze względu na ściśle zakorzenione na wsi tradycje przekazu ustnego nie zachowało się wiele zapisków ani receptur, na bazie których gospodynie przygotowywały przetwory.
Z reguły chęć podzielenia się starymi przepisami na smaczne i zdrowe potrawy z domowej spiżarni pochodziła od członków najbliższej rodziny.

Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji i wspieracie rozwój małych, rodzimych społeczności :)

Lowiczanka jestem

ŁOWICKIE, KSIĘŻOKI... :)

Ziemie dawnego Księstwa Łowickiego to bardzo ciekawy teren Mazowsza, a lokalizacja w miejscu przecinania się szlaków handlowych sprawiła, że miasto Łowicz i jego okolice bardzo szybko się rozwijały.
Nasi przodkowie mocno związani z historią Polski, jako poddani arcybiskupa korzystali z większych swobód, dzięki czemu wykształcili oryginalną kulturę.
Ze względu na większą zamożność i swobodę byli nazywani Księżakami. Wcześniejsze uwłaszczenie chłopów niż na pozostałych ziemiach polskich, pozwoliło Księżakom łowickim ukształtować lokalne wartości i tradycje, które do dziś podkreślają szczególnie barwnym i bogatym strojem ludowym zwanym pasiakami.

Jako ważne centrum handlowe Łowicz znany był ze swoich jarmarków.
Ich tradycja sięga 1584 r., kiedy to postanowieniem arcybiskupa S. Karnkowskiego, odbywały się w Łowiczu sześciotygodniowe jarmarki na św. Mateusza.
Jak wynika z licznych dokumentów zgromadzonych w miejscowym archiwum, przyciągały one kupców nie tylko z różnych miast Polski, ale również z odległych krajów Europy i Azji.

Receptury znane od wieków, ale niedoceniane...

Łowickie kiszonki, burki, selery, zdrowa żywność ekologiczna

W archiwach Księstwa Łowickiego i naszych rodzinnych zapiskach znaleźliśmy receptury produktów pozwalające łatwo wzmocnić odporność i uniknąć problemów zdrowotnych.

To nas zainspirowało, a naukowcy potwierdzili to co nasi przodkowie znali, że zdrowie zaczyna się w jelitach, a prosty, zdrowy skład i proces kiszenia są daną przez naturę receptą na lepsze wykorzystanie prozdrowotnych właściwości warzyw, większą ich przyswajalność i odbudowę sił organizmu.

Odnalezione prozdrowotne receptury to skarby pozostawione przez naszych przodków, a dzięki wykorzystaniu lokalnych składników i prostemu, zdrowemu składowi nie musimy już szukać egzotycznych super owoców, czy chemicznych suplementów.

Tym sposobem tradycja wywodząca się z łowickich wiosek związana z kiszeniem oraz fermentacją zgodnie z przekazywanymi ustnie recepturami znalazła swe odzwierciedlenie w produktach dostępnych w naszej rodzinnej tłoczni.

Specyfiką naszych gospodarstw jest stosunkowo niewielka powierzchnia i dlatego rolnicy wyspecjalizowali się zwłaszcza w uprawie warzyw i sadownictwie.

Do tego położenie na terenie obszarów Natura 2000 sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego.

Dlatego rozpoczęliśmy proces certyfikacji ekologicznej naszych produktów i wkrótce będziemy mogli oznaczać je znaczkiem "zielonego listka". 

W związku z powyższym już dzisiaj kisimy i bezpośrednio tłoczymy tylko z lokalnych upraw, co gwarantuje ich korzyści dla Ciebie i zdrowia Twoich bliskich.

Zestaw łowicki 6+3 175 ml

Na koniec nasz łowicki tłoczony sok kiszony poddajemy lekkiej pasteryzacji dla zachowania bezpieczeństwa żywności, co pozwala przed otwarciem przechowywać go w temperaturze pokojowej, a po otwarciu w lodówce.
Na życzenie osób chcących odebrać sok w naszej tłoczni możemy przygotować sok nie pasteryzowany, ale trzeba go od razu przechowywać w warunkach chłodniczych.

Już wiesz, że odporność zaczyna się w jelitach.

"Łowickie tłoczone warzywa kiszone" dbają o dobre bakterie w jelitach, które dbają o Twoje zdrowie?

Wszyscy przecież znamy pochodzące od naszych przodków powiedzenie:
„Jesteś tym co jesz!”
A przecież tradycja i płynące z niej przysłowia są mądrością narodów.
 

W oparciu o to przesłanie rozwijamy dwa kierunki naszego przetwórstwa owoców i warzyw, i będziemy poszerzać gamę naszych produktów, które  znajdziecie pod handlowymi markami:

1.   "Łowickie tłoczone warzywa kiszone"


 2.   "Łowickie sady" 


Łowickie sady

KISZONKInaturalny probiotyk, klucz do lepszego zdrowia:

Badania naukowe dowodzą, że bakterie, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, a przede wszystkim jelita, mają ogromne i, co najważniejsze, pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia i formy. Zobacz, jak wykorzystać probiotyki nie tylko do wzmocnienia odporności, ale też oczyszczenia organizmu i smacznego, przyjemnego życia.

Kiszonki powinny lądować w naszym jadłospisie nie tylko jesienią i zimą, ponieważ są to produkty, które na skutek fermentacji zawierają więcej witamin, niż surowe warzywa, są także łatwiej od tych ostatnich trawione. Podczas kiszenia wytwarzają się między innymi kwas askorbinowy i witaminy z grupy B oraz kwas mlekowy, który poza pozytywnym oddziaływaniem na układ pokarmowy, stanowi również idealne środowisko poprawiające przyswajanie witamin właśnie. Śmiało można określić kiszonki jako nasze lokalne superfood.
Nic dziwnego, bo są i smaczne, i zdrowe. Ich szczególnymi właściwościami są oczyszczanie organizmu, regulowanie pracy jelit oraz wzmacnianie odporności. To za sprawą kwasu mlekowego, który wydziela się z fermentujących warzyw, a także masy witamin, między innymi A, C, E, K oraz tych z grupy B. Są też mniej kaloryczne od świeżych warzyw, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru.

Eksperci o kiszonkach i probiotykach:

Probiotykom i ich znaczeniu dla naszego zdrowia i formy poświęcanych jest coraz więcej fachowych publikacji, które w przystępny sposób przybliżają Czytelnikom tę tematykę. Sporo rad, jak poprzez dietę wzmocnić odporność, znajdziemy m.in. w książkach "Jelita wiedzą lepiej" Michaela Mosleya, cenionego dziennikarza BBC, popularyzującego wiedzę z zakresu biologii i medycyny, oraz "Żywność probiotyczna" i "Zdrowy fermen" Donny Schwenk, wieloletniej przewodniczącej jednego z oddziałów Weston A. Price Foundation, międzynarodowej organizacji zajmującej się przywracaniem bogatego w składniki odżywcze pożywienia do ludzkiej diety poprzez edukację i badania.

Z naszego "podwórka" wartości wzbogacania diety kiszonkami propaguje Instytut dr Ewy Dąbrowskiej, czy pochodzący z Polski, a obecnie mieszkający w Izraelu dr Rafi Fisher zwany Doktorem od Kiszonek!


 Żyjmy mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl