O firmie

O nas i sile lokalnych produktów...

Przy naszych sadach uruchomiliśmy niewielką tłocznię, która czerpie z lokalnych tradycji i kultury rolnictwa Księstwa Łowickiego, którego historia sięga 1136 roku.

lowiczaki ksiezaki loczenie NFC buraki selery kiszonki sok

Zaczęło się od rodzinnych sadów i przydomowej tłoczni soków owocowych

Następnie zaczęliśmy rozszerzać asortyment w kierunku smacznych prozdrowotnych receptur inspirowanych kulturą i tradycjami rolnictwa Księstwa Łowickiego, dzięki którym łatwo wzmacniamy odporność i siły organizmu.

Gospodynie zawsze określają te przepisy jako dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, czego przykładem są nasze receptury. 
Dlatego zmodernizowaliśmy naszą tłocznię, gdzie kultywujemy przepisy gospodyń z Łowickiego, przekazywane od wielu pokoleń, podkreślając, że (…) tak robiła to jeszcze nasza prababcia.

Nasza prozdrowotna receptura, czyli to co nas wyróżnia:

SEKRET, jak zawsze tkwi w starannej pracy każdego dnia, a opisuje go nazwa naszych produktów:
"ŁOWICKIE TŁOCZONE WARZYWA KISZONE", a mianowicie:
(1) ŁOWICKIE, bo lokalnie, czyli zdrowiej, gdyż zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą;
(2) TŁOCZONE, ponieważ tylko bezpośrednie, staranne tłoczenie soku 100% NFC ("not from concentrate", czyli "nie z koncentratu") pozwala wycisnąć pełnię zdrowia;
(3) WARZYWA - tylko lokalne surowce uprawiane bez pestycydów i chemicznych środków;
(4) KISZONE - tylko naturalne KISZENIE według domowych receptur, bez sztucznie, przemysłowo przyspieszanego ZAKWASZANIA.

Co nas wyróżnia?

Tylko dzięki bezpośredniemu tłoczeniu kiszonych warzyw uzyskujemy 100% sok NFC ("not from concentrate "/ "nie z koncentratu"). 
Podkreślamy to, gdyż jest to przewaga tłoczonego soku nad samym zakwasem zlanym z kiszonki.
Sok tłoczony to inaczej warzywa w płynie. Przyswajany jest nawet 17x szybciej niż surowe warzywa i w 15 minut przyswajamy nawet 96% witamin, a z surowych warzyw tylko 18%.

Dlatego jesteśmy „Zakiszeni.pl na punkcie warzyw!"

Nasze produkty zawierają wszystko co najcenniejsze w naturalnej kiszonce.
Jest to podwójna moc najlepszej, lokalnej kiszonki...

Coraz więcej osób rozumie i ceni ogólnoświatowy trend Locavore, który pokazuje, że trzeba wrócić do krajowych, lokalnych produktów, gdzie kupując od lokalnych producentów wpływamy na swoje zdrowie, ekonomię oraz środowisko naturalne. 

Lokalnie, czyli zdrowiej...

ponieważ zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą. Zanim zagraniczne produkty pojawią się na półkach sklepowych muszą przebyć długą drogę i swoje przeleżeć w kontenerach, a to często wpływa na ilość witamin i minerałów.
Już nie mówiąc o dodawanych konserwantach...


Dzięki kupowaniu u krajowych producentów wybieramy produkty, które natura wybrała jako najlepsze dla naszych potrzeb żywieniowych, zdrowotnych i uwzględniających nasze warunki klimatyczne.

Znaki poziomo - koszysci picia łowickiech sokow z kiszonych warzyw

Ze względu na ściśle zakorzenione na wsi tradycje przekazu ustnego nie zachowało się wiele zapisków ani receptur, na bazie których gospodynie przygotowywały przetwory.
Z reguły chęć podzielenia się starymi przepisami na smaczne i zdrowe potrawy z domowej spiżarni pochodziła od członków najbliższej rodziny.

Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji i wspieracie rozwój małych, rodzimych społeczności :)

Lowiczanka jestem

ŁOWICKIE, KSIĘŻOKI... :)

Ziemie dawnego Księstwa Łowickiego to bardzo ciekawy teren Mazowsza, a lokalizacja w miejscu przecinania się szlaków handlowych sprawiła, że miasto Łowicz i jego okolice bardzo szybko się rozwijały.
Nasi przodkowie mocno związani z historią Polski, jako poddani arcybiskupa korzystali z większych swobód, dzięki czemu wykształcili oryginalną kulturę.
Ze względu na większą zamożność i swobodę byli nazywani Księżakami. Wcześniejsze uwłaszczenie chłopów niż na pozostałych ziemiach polskich, pozwoliło Księżakom łowickim ukształtować lokalne wartości i tradycje, które do dziś podkreślają szczególnie barwnym i bogatym strojem ludowym zwanym pasiakami.

Jako ważne centrum handlowe Łowicz znany był ze swoich jarmarków.
Ich tradycja sięga 1584 r., kiedy to postanowieniem arcybiskupa S. Karnkowskiego, odbywały się w Łowiczu sześciotygodniowe jarmarki na św. Mateusza.
Jak wynika z licznych dokumentów zgromadzonych w miejscowym archiwum, przyciągały one kupców nie tylko z różnych miast Polski, ale również z odległych krajów Europy i Azji.

Receptury znane od wieków, ale niedoceniane...

Łowickie kiszonki, burki, selery, zdrowa żywność ekologiczna

W archiwach Księstwa Łowickiego i naszych rodzinnych zapiskach znaleźliśmy receptury produktów pozwalające łatwo wzmocnić odporność i uniknąć problemów zdrowotnych.

To nas zainspirowało, a naukowcy potwierdzili to co nasi przodkowie znali, że zdrowie zaczyna się w jelitach, a prosty, zdrowy skład i proces kiszenia są daną przez naturę receptą na lepsze wykorzystanie prozdrowotnych właściwości warzyw, większą ich przyswajalność i odbudowę sił organizmu.

Odnalezione prozdrowotne receptury to skarby pozostawione przez naszych przodków, a dzięki wykorzystaniu lokalnych składników i prostemu, zdrowemu składowi nie musimy już szukać egzotycznych super owoców, czy chemicznych suplementów.

Tym sposobem tradycja wywodząca się z łowickich wiosek związana z kiszeniem oraz fermentacją zgodnie z przekazywanymi ustnie recepturami znalazła swe odzwierciedlenie w produktach dostępnych w naszej rodzinnej tłoczni.

Specyfiką naszych gospodarstw jest stosunkowo niewielka powierzchnia i dlatego rolnicy wyspecjalizowali się zwłaszcza w uprawie warzyw i sadownictwie.

Do tego położenie na terenie obszarów Natura 2000 sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego.

Dlatego rozpoczęliśmy proces certyfikacji ekologicznej naszych produktów i wkrótce będziemy mogli oznaczać je znaczkiem "zielonego listka". 

W związku z powyższym już dzisiaj kisimy i bezpośrednio tłoczymy tylko z lokalnych upraw, co gwarantuje ich korzyści dla Ciebie i zdrowia Twoich bliskich.

Zestaw łowicki 6+3 175 ml

Na koniec nasz łowicki tłoczony sok kiszony poddajemy lekkiej pasteryzacji dla zachowania bezpieczeństwa żywności, co pozwala przed otwarciem przechowywać go w temperaturze pokojowej, a po otwarciu w lodówce.
Na życzenie osób chcących odebrać sok w naszej tłoczni możemy przygotować sok nie pasteryzowany, ale trzeba go od razu przechowywać w warunkach chłodniczych.

Już wiesz, że odporność zaczyna się w jelitach.

"Łowickie tłoczone warzywa kiszone" dbają o dobre bakterie w jelitach, które dbają o Twoje zdrowie?

Wszyscy przecież znamy pochodzące od naszych przodków powiedzenie:
„Jesteś tym co jesz!”
A przecież tradycja i płynące z niej przysłowia są mądrością narodów.
 

W oparciu o to przesłanie rozwijamy dwa kierunki naszego przetwórstwa owoców i warzyw, i będziemy poszerzać gamę naszych produktów, które  znajdziecie pod handlowymi markami:

1.   "Łowickie tłoczone warzywa kiszone"


 2.   "Łowickie sady" 


Łowickie sady

KISZONKInaturalny probiotyk, klucz do lepszego zdrowia:

Badania naukowe dowodzą, że bakterie, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, a przede wszystkim jelita, mają ogromne i, co najważniejsze, pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia i formy. Zobacz, jak wykorzystać probiotyki nie tylko do wzmocnienia odporności, ale też oczyszczenia organizmu i smacznego, przyjemnego życia.

Kiszonki powinny lądować w naszym jadłospisie nie tylko jesienią i zimą, ponieważ są to produkty, które na skutek fermentacji zawierają więcej witamin, niż surowe warzywa, są także łatwiej od tych ostatnich trawione. Podczas kiszenia wytwarzają się między innymi kwas askorbinowy i witaminy z grupy B oraz kwas mlekowy, który poza pozytywnym oddziaływaniem na układ pokarmowy, stanowi również idealne środowisko poprawiające przyswajanie witamin właśnie. Śmiało można określić kiszonki jako nasze lokalne superfood.
Nic dziwnego, bo są i smaczne, i zdrowe. Ich szczególnymi właściwościami są oczyszczanie organizmu, regulowanie pracy jelit oraz wzmacnianie odporności. To za sprawą kwasu mlekowego, który wydziela się z fermentujących warzyw, a także masy witamin, między innymi A, C, E, K oraz tych z grupy B. Są też mniej kaloryczne od świeżych warzyw, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru.

Eksperci o kiszonkach i probiotykach:

Probiotykom i ich znaczeniu dla naszego zdrowia i formy poświęcanych jest coraz więcej fachowych publikacji, które w przystępny sposób przybliżają Czytelnikom tę tematykę. Sporo rad, jak poprzez dietę wzmocnić odporność, znajdziemy m.in. w książkach "Jelita wiedzą lepiej" Michaela Mosleya, cenionego dziennikarza BBC, popularyzującego wiedzę z zakresu biologii i medycyny, oraz "Żywność probiotyczna" i "Zdrowy fermen" Donny Schwenk, wieloletniej przewodniczącej jednego z oddziałów Weston A. Price Foundation, międzynarodowej organizacji zajmującej się przywracaniem bogatego w składniki odżywcze pożywienia do ludzkiej diety poprzez edukację i badania.

Z naszego "podwórka" wartości wzbogacania diety kiszonkami propaguje Instytut dr Ewy Dąbrowskiej, czy pochodzący z Polski, a obecnie mieszkający w Izraelu dr Rafi Fisher zwany Doktorem od Kiszonek!


 Żyjmy mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl