O firmie

 

O nas

Podjęliśmy decyzję o uruchomieniu dla Państwa sklepu internetowego z tradycyjnymi produktami, dzięki którym łatwo wzmocnicie  odporność i odbudujecie siły organizmu.

Dlatego przy naszych sadach uruchomiliśmy niewielką tłocznię (manufakturę), która czerpie z tradycji i kultury rolnictwa Księstwa Łowickiego, którego historia sięga 1136 roku.

Zaczęło się od rodzinnych sadów, a następnie przydomowej tłoczni soków…

Następnie zaczęliśmy rozszerzać asortyment w kierunku smacznych i prozdrowotnych receptur inspirowanych kulturą i tradycjami rolnictwa Księstwa Łowickiego, dzięki którym łatwo wzmacniamy odporność i siły organizmu.

Zauważyliśmy, że coraz więcej osób rozumie i ceni ogólnoświatowy trend Locavore, który pokazuje, że trzeba wrócić do krajowych, lokalnych produktów, gdzie kupując od lokalnych producentów wpływamy na swoje zdrowie, ekonomię oraz środowisko naturalne. 
Lokalnie, czyli zdrowiej, ponieważ zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą. Zanim zagraniczne produkty pojawią się na półkach sklepowych muszą przebyć długą drogę i swoje przeleżeć w kontenerach, a to często wpływa na ilość witamin i minerałów.
Już nie mówiąc o dodawanych konserwantach...
Dzięki kupowaniu u krajowych producentów wybieramy produkty, które natura wybrała jako najlepsze dla naszych potrzeb żywieniowych, zdrowotnych i uwzględniających nasze warunki klimatyczne.

Dlatego zmodernizowaliśmy naszą tłocznię, która jest stosunkowo niewielką, rodzinną manufakturą i czerpie z tradycji oraz kultury rolnictwa Księstwa Łowickiego.
Ze względu na ściśle zakorzenione na wsi tradycje przekazu ustnego nie zachowało się wiele zapisków ani receptur, na bazie których gospodynie przygotowywały przetwory. Z reguły chęć podzielenia się starymi przepisami na smaczne i zdrowe potrawy z domowej spiżarni pochodziła od członków najbliższej rodziny
Gospodynie zawsze określają te przepisy jako dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, czego przykładem są nasze receptury.
Kultywujemy przepisy gospodyń z Łowickiego, przekazywane od wielu pokoleń, podkreślając, że (…) tak robiła to jeszcze nasza prababcia.

Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji i wspieracie rozwój małych, rodzimych społeczności.

Lowiczanka jestem

Ziemie dawnego Księstwa Łowickiego to bardzo ciekawy teren Mazowsza, a lokalizacja w miejscu przecinania się szlaków handlowych sprawiła, że miasto Łowicz i jego okolice bardzo szybko się rozwijały.
Nasi przodkowie mocno związani z historią Polski, jako poddani arcybiskupa korzystali z większych swobód, dzięki czemu wykształcili oryginalną kulturę.
Ze względu na większą zamożność i swobodę byli nazywani Księżakami. Wcześniejsze uwłaszczenie chłopów niż na pozostałych ziemiach polskich, pozwoliło Księżakom łowickim ukształtować lokalne wartości i tradycje, które do dziś podkreślają szczególnie barwnym i bogatym strojem ludowym zwanym pasiakami.

Jako ważne centrum handlowe Łowicz znany był ze swoich jarmarków.
Ich tradycja sięga 1584 r., kiedy to postanowieniem arcybiskupa S. Karnkowskiego, odbywały się w Łowiczu sześciotygodniowe jarmarki na św. Mateusza.
Jak wynika z licznych dokumentów zgromadzonych w miejscowym archiwum, przyciągały one kupców nie tylko z różnych miast Polski, ale również z odległych krajów Europy i Azji.

Receptury znane od wieków, ale niedoceniane...

W archiwach Księstwa Łowickiego i naszych rodzinnych zapiskach znaleźliśmy receptury produktów pozwalające łatwo wzmocnić odporność i uniknąć problemów zdrowotnych.

To nas zainspirowało, a naukowcy potwierdzili to co nasi przodkowie znali, że zdrowie zaczyna się w jelitach, a prosty, zdrowy skład i proces kiszenia są daną przez naturę receptą na lepsze wykorzystanie prozdrowotnych właściwości warzyw, większą ich przyswajalność i odbudowę sił organizmu

Ze względu na ściśle zakorzenione na wsi tradycje przekazu ustnego nie zachowało się wiele zapisków ani receptur, na bazie których gospodynie przygotowywały przetwory. Z reguły chęć podzielenia się starymi przepisami na przysmaki z domowej spiżarni pochodziła od członków najbliższej rodziny.
Gospodynie zawsze określają te przepisy jako dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, czego przykładem są receptury naszej babci i jej najbliższej rodziny. Dlatego kultywujemy przepisy gospodyń z Łowickiego, przekazywane od wielu pokoleń, podkreślając, że (…) tak robiła to jeszcze nasza prababcia.

Dlatego jesteśmy: „Zakiszeni na punkcie warzyw!"

Odnalezione prozdrowotne receptury to skarby pozostawione przez naszych przodków, a dzięki wykorzystaniu lokalnych składników i prostemu, zdrowemu składowi nie musimy już szukać egzotycznych super owoców, czy chemicznych suplementów.

Tym sposobem tradycja wywodząca się z łowickich wiosek związana z kiszeniem oraz fermentacją zgodnie z przekazywanymi ustnie recepturami znalazła swe odzwierciedlenie w produktach dostępnych w naszej rodzinnej tłoczni.

Specyfiką naszych gospodarstw jest stosunkowo niewielka powierzchnia i dlatego rolnicy wyspecjalizowali się zwłaszcza w uprawie warzyw i sadownictwie.

Do tego położenie na terenie obszarów Natura 2000 sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego.

Dzięki temu kisimy i bezpośrednio tłoczymy tylko z certyfikowanych ekologicznych upraw, co gwarantuje ich korzyści dla Ciebie i zdrowia Twoich bliskich.

Nasza sekretna, prozdrowotna receptura - to nas wyróżnia:

Sekret, jak zawsze tkwi w prostocie i starannej pracy każdego dnia, a mianowicie:
(1) tylko ekologiczne surowce (bio-organic)
oraz
(2) naturalne kiszenie, nie sztucznie przyspieszane KWASZENIE
i
(3) tradycyjne, bezpośrednie, staranne tłoczenie soku, które pozwala wycisnąć pełnię zdrowia.

Tylko dzięki bezpośredniemu tłoczeniu kiszonych warzyw uzyskujemy 100% sok NFC (nie z koncentratów).
Podkreślamy to, bo to jest unikalny walor tłoczenia i dobrze o tym wiedzieć, czym różni się sok bezpośrednio tłoczony od samego zakwasu zlanego z kiszonych warzyw.
Sok tłoczony przyswajany jest 15x szybciej niż surowe warzywa i przyswajamy ponad 95% cennych wartości odżywczych.

Na koniec nasz łowicki tłoczony sok kiszony poddajemy lekkiej pasteryzacji dla zachowania bezpieczeństwa żywności, co pozwala przed otwarciem przechowywać go w temperaturze pokojowej, a po otwarciu w lodówce.
Na życzenie osób chcących odebrać sok w naszej tłoczni możemy przygotować sok nie pasteryzowany, ale trzeba go od razu przechowywać w warunkach chłodniczych.

Czy wiesz, że odporność zaczyna się w jelitach?

"Łowickie tłoczone warzywa kiszone" dbają o dobre bakterie w jelitach, które dbają o Twoje zdrowie?

Wszyscy przecież znamy pochodzące od naszych przodków powiedzenie:
„Jesteś tym co jesz!”
A przecież tradycja i płynące z niej przysłowia są mądrością narodów.
 

Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji, co wspiera rozwój małych, rodzimych społeczności.

W oparciu o to przesłanie rozwijamy dwa kierunki naszego przetwórstwa owoców i warzyw, i będziemy rozwijać gamę naszych produktów, które  znajdziecie pod handlowymi markami:

1.   "Łowickie tłoczone warzywa kiszone"


 2.   "Łowickie sady" 


KISZONKInaturalny probiotyk, klucz do lepszego zdrowia:

Badania naukowe dowodzą, że bakterie, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, a przede wszystkim jelita, mają ogromne i, co najważniejsze, pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia i formy. Zobacz, jak wykorzystać probiotyki nie tylko do wzmocnienia odporności, ale też oczyszczenia organizmu i smacznego, przyjemnego życia.

Kiszonki powinny lądować w naszym jadłospisie nie tylko jesienią i zimą, ponieważ są to produkty, które na skutek fermentacji zawierają więcej witamin, niż surowe warzywa, są także łatwiej od tych ostatnich trawione. Podczas kiszenia wytwarzają się między innymi kwas askorbinowy i witaminy z grupy B oraz kwas mlekowy, który poza pozytywnym oddziaływaniem na układ pokarmowy, stanowi również idealne środowisko poprawiające przyswajanie witamin właśnie. Śmiało można określić kiszonki jako nasze lokalne superfood.
Nic dziwnego, bo są i smaczne, i zdrowe. Ich szczególnymi właściwościami są oczyszczanie organizmu, regulowanie pracy jelit oraz wzmacnianie odporności. To za sprawą kwasu mlekowego, który wydziela się z fermentujących warzyw, a także masy witamin, między innymi A, C, E, K oraz tych z grupy B. Są też mniej kaloryczne od świeżych warzyw, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru.

Eksperci o probiotykach:

Probiotykom i ich znaczeniu dla naszego zdrowia i formy poświęcanych jest coraz więcej fachowych publikacji, które w przystępny sposób przybliżają Czytelnikom tę tematykę. Sporo rad, jak poprzez dietę wzmocnić odporność, znajdziemy m.in. w książkach "Jelita wiedzą lepiej" Michaela Mosleya, cenionego dziennikarza BBC, popularyzującego wiedzę z zakresu biologii i medycyny, oraz "Żywność probiotyczna" i "Zdrowy fermen" Donny Schwenk, wieloletniej przewodniczącej jednego z oddziałów Weston A. Price Foundation, międzynarodowej organizacji zajmującej się przywracaniem bogatego w składniki odżywcze pożywienia do ludzkiej diety poprzez edukację i badania.


 Żyjmy mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl