

O nas i sile lokalnych produktów...
Jesteśmy ZAKRĘCENI na punkcie polskich KISZONEK, czyli "Zakiszeni.pl na punkcie warzyw", a że kiszonki uwielbiają towarzystwo lokalnych, tradycyjnych produktów to cały czas rozszerzamy ofertę naszego sklepu o naturalne, smaczne i zdrowe produkty.
Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej..., a zaczęło się od dwóch rodzin i ich niewielkich gospodarstw we wsi Szulbory oraz Błędów na Mazowszu - po przeciwnych stronach Wisły.
Choć mówiliśmy na siebie "zawiśluny" to w tłoczni soków u naszej rodziny w Goleńsku k/Łowicza zaczęliśmy wspólnie kisić warzywa i tłoczyć smaczne i zdrowe ZAKWASY, dzięki którym łatwo wzmacniamy odporność i siły organizmu.
Dla wygody naszych Klientów prowadzimy sklep internetowy oraz delikatesy w Płocku przy ul. Tysiąclecia 10 (róg Rembielińskiego/Tysiąclecia przy parkingu PSS ZGODA).
Kontakt telefoniczny do delikatesów: +48 508 813 793
mail: info@zakiszeni.sklep.pl
ps. Czy wiecie, że Płock, czyli historyczna stolica Mazowsza był również stolicą Polski w latach 1079-1138?
Zapraszamy na Wzgórze Tumskie w Płocku, aby podziwiać widok z nadwiślańskiej skarpy rozkoszując się rarytasami staropolskiej kuchni dostępnymi w naszym sklepie.
Na naszej dosyć krętej drodze poznaliśmy osoby ceniące oraz wytwarzające uczciwe, naturalne produkty od Mazowsza, Kujaw, Podlasia po Małopolskę - tak powstały delikatesy w Płocku.
Dlatego oprócz własnych zakwasów oraz soków NFC możemy polecić i zapewnić najlepsze staropolskie wędliny, sery kozie, sery ślesińskie, korycińskie, powidła, miody, przetwory warzywne i owocowe, a także przyprawy i inne wartościowe produkty.
Naszą pierwszą marką handlową były "Łowickie Tłoczone Warzywa Kiszone".
ŁOWICKIE, ponieważ ich receptury czerpiemy z lokalnych tradycji i kultury rolnictwa Księstwa Łowickiego, którego historia sięga 1136 roku.
Oprócz tradycyjnej produkcji konwencjonalnej mamy również certyfikat ekologiczny.
Nasza prozdrowotna receptura, czyli to co nas wyróżnia:
SEKRET, jak zawsze tkwi w starannej pracy każdego dnia, a opisuje go nazwa naszych produktów:
"ŁOWICKIE TŁOCZONE WARZYWA KISZONE", a mianowicie:
(1) ŁOWICKIE, bo lokalnie, czyli zdrowiej, gdyż zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą;
(2) TŁOCZONE, ponieważ tylko bezpośrednie, staranne tłoczenie soku 100% NFC ("not from concentrate", czyli "nie z koncentratu") pozwala wycisnąć pełnię zdrowia;
(3) WARZYWA - tylko lokalne surowce uprawiane bez pestycydów i chemicznych środków;
(4) KISZONE - tylko naturalne KISZENIE według domowych receptur, bez sztucznie, przemysłowo przyspieszanego ZAKWASZANIA.
Co nas wyróżnia?
Tylko dzięki bezpośredniemu tłoczeniu kiszonych warzyw uzyskujemy 100% ZAKWAS NFC ("not from concentrate "/ "nie z koncentratu").
Podkreślamy to, gdyż jest to przewaga tłoczonego soku nad samym zakwasem zlanym z kiszonki.
Sok tłoczony to inaczej warzywa w płynie. Przyswajany jest nawet 17x szybciej niż surowe warzywa i w 15 minut przyswajamy nawet 96% witamin, a z surowych warzyw tylko 18%.
Dlatego jesteśmy „Zakiszeni.pl na punkcie TŁOCZONYCH warzyw!"
Coraz więcej osób rozumie i ceni ogólnoświatowy trend Locavore, który pokazuje, że trzeba wrócić do krajowych, lokalnych produktów, gdzie kupując od lokalnych producentów wpływamy na swoje zdrowie, ekonomię oraz środowisko naturalne.
Lokalnie, czyli smaczniej i zdrowiej...
ponieważ zwłaszcza warzywa i owoce lokalne mają nie tylko lepszą jakość, ale i wyższą wartość odżywczą. Zanim zagraniczne produkty pojawią się na półkach sklepowych muszą przebyć długą drogę i swoje przeleżeć w kontenerach, a to często wpływa na ilość witamin i minerałów.
Już nie mówiąc o dodawanych konserwantach...
Dzięki kupowaniu u krajowych producentów wybieramy produkty, które natura wybrała jako najlepsze dla naszych potrzeb żywieniowych, zdrowotnych i uwzględniających nasze warunki klimatyczne.
Ze względu na ściśle zakorzenione na wsi tradycje przekazu ustnego nie zachowało się wiele zapisków ani receptur, na bazie których gospodynie przygotowywały przetwory.
Z reguły chęć podzielenia się starymi przepisami na smaczne i zdrowe potrawy z domowej spiżarni pochodziła od członków najbliższej rodziny.
Dziękujemy, że kupujecie mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji, CZYM wspieracie rozwój małych, rodzimych społeczności :)
ŁOWICKIE, KSIĘŻOKI... :)
Ziemie dawnego Księstwa Łowickiego to bardzo ciekawy teren Mazowsza, a lokalizacja w miejscu przecinania się szlaków handlowych sprawiła, że miasto Łowicz i jego okolice bardzo szybko się rozwijały.
Nasi przodkowie mocno związani z historią Polski, jako poddani arcybiskupa korzystali z większych swobód, dzięki czemu wykształcili oryginalną kulturę.
Ze względu na większą zamożność i swobodę byli nazywani Księżakami. Wcześniejsze uwłaszczenie chłopów niż na pozostałych ziemiach polskich, pozwoliło Księżakom łowickim ukształtować lokalne wartości i tradycje, które do dziś podkreślają szczególnie barwnym i bogatym strojem ludowym zwanym pasiakami.
Jako ważne centrum handlowe Łowicz znany był ze swoich jarmarków.
Ich tradycja sięga 1584 r., kiedy to postanowieniem arcybiskupa S. Karnkowskiego, odbywały się w Łowiczu sześciotygodniowe jarmarki na św. Mateusza.
Jak wynika z licznych dokumentów zgromadzonych w miejscowym archiwum, przyciągały one kupców nie tylko z różnych miast Polski, ale również z odległych krajów Europy i Azji.
Receptury znane od wieków, ale niedoceniane...
W archiwach Księstwa Łowickiego i naszych rodzinnych zapiskach znaleźliśmy receptury produktów pozwalające łatwo wzmocnić odporność i uniknąć problemów zdrowotnych.
To nas zainspirowało, a naukowcy potwierdzili to co nasi przodkowie znali, że zdrowie zaczyna się w jelitach, a prosty, zdrowy skład i proces kiszenia są daną przez naturę receptą na lepsze wykorzystanie prozdrowotnych właściwości warzyw, większą ich przyswajalność i odbudowę sił organizmu.
Odnalezione prozdrowotne receptury to skarby pozostawione przez naszych przodków, a dzięki wykorzystaniu lokalnych składników i prostemu, zdrowemu składowi nie musimy już szukać egzotycznych super owoców, czy chemicznych suplementów.
Tym sposobem tradycja wywodząca się z łowickich wiosek związana z kiszeniem oraz fermentacją zgodnie z przekazywanymi ustnie recepturami znalazła swe odzwierciedlenie w produktach dostępnych w naszej rodzinnej tłoczni.
Specyfiką naszych gospodarstw jest stosunkowo niewielka powierzchnia i dlatego rolnicy wyspecjalizowali się zwłaszcza w uprawie warzyw i sadownictwie.
Do tego położenie na terenie obszarów Natura 2000 sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego.
Dlatego rozpoczęliśmy proces certyfikacji ekologicznej naszych produktów i wkrótce będziemy mogli oznaczać je znaczkiem "zielonego listka".
W związku z powyższym już dzisiaj kisimy i bezpośrednio tłoczymy tylko z lokalnych upraw, co gwarantuje ich korzyści dla Ciebie i zdrowia Twoich bliskich.
Na koniec nasz łowicki tłoczony sok kiszony poddajemy lekkiej pasteryzacji dla zachowania bezpieczeństwa żywności, co pozwala przed otwarciem przechowywać go w temperaturze pokojowej, a po otwarciu w lodówce.
Na życzenie osób chcących odebrać sok w naszej tłoczni możemy przygotować sok nie pasteryzowany, ale trzeba go od razu przechowywać w warunkach chłodniczych.
Już wiesz, że odporność zaczyna się w jelitach.
"Łowickie tłoczone warzywa kiszone" dbają o dobre bakterie w jelitach, które dbają o Twoje zdrowie?
Wszyscy przecież znamy pochodzące od naszych przodków powiedzenie:
„Jesteś tym co jesz!”
A przecież tradycja i płynące z niej przysłowia są mądrością narodów.
W oparciu o to przesłanie rozwijamy kierunki naszej oferty i wspólnie z przyjaciółmi będziemy poszerzać gamę naszych produktów, które znajdziecie pod handlowymi markami:
1. "Łowickie Tłoczone Warzywa Kiszone"
2. "Łowickie Sady"
3. "Staropolskie Wędliny, Sery, Przetwory, Delikatesy"
KISZONKI – naturalny probiotyk, klucz do lepszego zdrowia:
Badania naukowe dowodzą, że bakterie, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, a przede wszystkim jelita, mają ogromne i, co najważniejsze, pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia i formy. Zobacz, jak wykorzystać probiotyki nie tylko do wzmocnienia odporności, ale też oczyszczenia organizmu i smacznego, przyjemnego życia.
Kiszonki powinny lądować w naszym jadłospisie nie tylko jesienią i zimą, ponieważ są to produkty, które na skutek fermentacji zawierają więcej witamin, niż surowe warzywa, są także łatwiej od tych ostatnich trawione. Podczas kiszenia wytwarzają się między innymi kwas askorbinowy i witaminy z grupy B oraz kwas mlekowy, który poza pozytywnym oddziaływaniem na układ pokarmowy, stanowi również idealne środowisko poprawiające przyswajanie witamin właśnie. Śmiało można określić kiszonki jako nasze lokalne superfood.
Nic dziwnego, bo są i smaczne, i zdrowe. Ich szczególnymi właściwościami są oczyszczanie organizmu, regulowanie pracy jelit oraz wzmacnianie odporności. To za sprawą kwasu mlekowego, który wydziela się z fermentujących warzyw, a także masy witamin, między innymi A, C, E, K oraz tych z grupy B. Są też mniej kaloryczne od świeżych warzyw, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru.
Eksperci o kiszonkach i probiotykach:
Probiotykom i ich znaczeniu dla naszego zdrowia i formy poświęcanych jest coraz więcej fachowych publikacji, które w przystępny sposób przybliżają Czytelnikom tę tematykę. Sporo rad, jak poprzez dietę wzmocnić odporność, znajdziemy m.in. w książkach "Jelita wiedzą lepiej" Michaela Mosleya, cenionego dziennikarza BBC, popularyzującego wiedzę z zakresu biologii i medycyny, oraz "Żywność probiotyczna" i "Zdrowy fermen" Donny Schwenk, wieloletniej przewodniczącej jednego z oddziałów Weston A. Price Foundation, międzynarodowej organizacji zajmującej się przywracaniem bogatego w składniki odżywcze pożywienia do ludzkiej diety poprzez edukację i badania.
Z naszego "podwórka" wartości wzbogacania diety kiszonkami propaguje Instytut dr Ewy Dąbrowskiej, czy pochodzący z Polski, a obecnie mieszkający w Izraelu dr Rafi Fisher zwany Doktorem od Kiszonek!
Żyjmy mądrze i zdrowo czerpiąc z lokalnych, polskich tradycji...